maanantai 25. helmikuuta 2013

Vulcan suosikkina Pluton kuun nimeksi


BBC Newsin mukaan Vulcan-nimi on suosikki Pluton kuulle. SETI-instituutin järjestämän nimi äänestys päättyi tänään. Vulcan nimeä on äänestänyt yli 100 000 kertaa kaikista 325 000 annetusta äänestä. Vulcan nimi tulee suositusta alkuperäisestä Star Treck tv-sarjasta, jossa se oli Mr. Spockin (näyttelijä Leonard Nimoy) kotiplaneetta.

Vaikka SETI-instituutti päätyisikin esittämään IAUlle kyseistä nimeä, epäilen sen läpimenomahdollisuuksia, sillä se ei ole alkuperäisen nimeämisehtojen mukainen. Alun perin Pluton kahdelle kuulle etsittiin nimeä kreikkalaisesta alisenmaailman myyteistä.

Nimiäänestykseen osallistuneet ihmiset ovat myös ehdottaneet toiseksi Romulus-nimeä. SETI-instituutti on hylännyt tämän nimen jo kättelyssä, sillä se on käytössä 87 Silvia -asteroidin kuun nimenä. Toinen kuu samalla asteroidilla on nimeltään Remus. Romulus ja Remus ovat myös roomalaisen mytologian mukaan Rooman perustajat.

William Shatner ehdotti molempia nimiä SETI-instituutille.

Se että Vulcan ei ole nimeämisehtojen mukainen, on toinenkin tekijä joka painaa varmasti vaa’assa. Nimi Vulcan viittaa vahvasti tuliperäisen ja seismiseen toimintaan, jota on vaikea yhdistää hyvin kaukana aurinkokuntamme ulkolaidalla olevan pienen kääpiöplaneetan vielä pienempiin jäisiin kuihin.

Vulcan (suomeksi Vulkanus) on myös ollut sen hypoteettisen planeetan nimi, jota etsittiin 1800-luvulla hyvin kuumeisesti Merkuriuksen radan sisäpuolelta. Planeettaa ei kuitenkaan löydetty ja Einsteinin suhteellisuusteoria teki sen olemassa olon tarpeettomaksi. Vulcanin olemassa oloa peruteltiin sillä, että sen aiheuttama gravitaatiohäiriö selittäisi Merkuriuksen perihelipisteen kiertymisen. Suhteellisuusteoria selittää perihelipisteen kiertymisen johtuvan aika-avaruuden käyristymisellä, jonka Auringon massa saa aikaan.

28.2.2013

Lopullisessa ääntenlaskennassa äänestäjiä oli 450 324. Äänestyksessä toiseksi sijoittui Cerberus, jonka äänimäärä oli 99 432. Vulcan nimeä kannatti noin 170 062 äänestäjää ja kolmanneksi tuli Styx äänimäärällä 87 858. Kaikkien äänien äänimäärät on julkaistu http://www.plutorocks.com/ sivustolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti