keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Jättipilkku uudelleen näkyviin



Auringossa oleva erittäin isokokoinen pilkkuryhmä on tullut uudelleen esille. 1.1.–14.1.2014 Auringossa näkynyt pilkkuryhmä AR11944 (lyhyemmin 1944) on tullut uudelleen näkyviin ja nyt se tunnetaan tunnuksella AR11967.

Ryhmä on kooltaan 580 miljoonaosaa[1]. Pilkkuryhmällä on sen verran kokoa, että tarkkasilmäisimmät voivat nähdä sen paljain silmin, joskin vielä Auringon kiekon reuna hieman häiritsee näkemistä.

Suurikokoiset[2] pilkkuryhmät ovat harvinaisia. Niitä yleensä esiintyy muutaman kuukauden välein Auringon aktiivisimpina aikoina. Aktiivisuusminimin aikoina suuria pilkkuryhmiä ei näy.

Pilkkuryhmien ikä on suoraan verrannollinen niiden maksimi kokoon; mitä suurempia ne ovat sitä pitkäikäisempiä ne myös ovat. Kaikkein suurimpien pilkkuryhmien tiedetään olleen noin 3 kuukauden ikäisiä ennen katoamistaan. Näin pitkäikäiset pilkkuryhmät ovat mahdollisia vain huippumaksimien aikaan.

Pilkkuryhmien aktiivisuus on yleensä verrannollinen niiden aktiivisuuteen; mitä suurempi pilkkuryhmä sitä aktiivisempi se on. AR11944 oli suhteellisen rauhallinen, sillä suurin osa flare-purkauksista oli C-luokkaa. Toki X-luokan flare esiintyi (7.1. kello 18.04; 18.30; 18.58 UT)[3]. Tätä kirjoittaessani Ar11967 ei ole tuottanut C9,2-luokan purkausta voimakkaampaa flarea.

Auringonpilkkuja voi katsella hitsaussuojalaseilla (DIN 14), joka on riittävä tiheä poistaakseen haitalliset säteilynosat riittävässä määrin. Aurinkoa ei pidä katsella millään mustalla muovilla tai filmillä (jos jollakin sellaisia vielä on) sillä ne läpäisevät juuri ne vahingolliset säteilyn aallonpituudet, jotka vaurioittavat silmiä. Parhaan suojan saa AstroSolar-kalvosta tehdyllä suodattimella tai auringonpimennyslaseilla.

Huomautukset

[1] Pilkkujen ja pilkkuryhmien koko ilmaistaan Auringon näkyvänosan miljoonasosina. Tavallisesti suuret pilkkuryhmät ovat kooltaan 100–300 miljoonasosaa, mutta suurimmat ovat moninkertaisia tavanomaisiin nähden. Yksittäiset pilkut ovat muutamasta muutamaan kymmeneen miljoonasosaan kokoisia.

[2] Pilkkuryhmät, jotka kestävät niin pitkään, jotta tulevat uudelleen näkyviin.

[3] alkoi; huippu; loppui


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti