lauantai 10. syyskuuta 2016

Tutkijan matkassa Euroopan tutkimuslaitoksissa

Tero Mielonen & Pentti Otsamo
Otsoni-päiväkirjat
ISBN 978-952-5985-39-9
Sid. 104 sivua
hinta 17,00/22,00 €
Ursa ry. 2016

Otsoni-päiväkirjat on hieman erikoinen kirja, sillä se on toteutettu sarjakuvana. Kirjan päähenkilö on post doc -tukija Paavo, joka lähtee vuoden komennukselle tutkimaan otsonia Hollantiin. Aluksi on hänen on vaikea sopeutua sikäläisiin tapoihin ja byrokratiaan, mutta vaikeudet kääntyvät hiljalleen sopeutumiseksi ja tutkimuskin pääsee alkuun.

Savolaisen Paavon matka Euroopassa ei ainoastaan rajoitu Hollantiin, vaan välillä käydään kokousmatkalla Belgiassa ja Italiassa, seurataan hollantilaista väitöstilaisuutta ja poiketaan välillä pikaisella viikonloppureissulla Suomessa perheen parissa.

Kirjan sataan sarjakuvasivuun on saatu mahtumaan yllättävän paljon asiaa tutkijan arjesta. Suomeksi puhutut puheet on savoksi ja englanninkieliset puheet on tietysti yleissuomea. Näin lukija pysyy kärryillä tapahtumien kulusta. Kirjan tieteellinen anti jää hieman kevyeksi raapaisuksi tutkimussisällöistä, mutta jotakin kuitenkin voi lukijan mieleen jäädä. Tutkimukset ja niiden tulokset kun ovat oikeaa tiedettä.

Kirjan suurin anti on kuitenkin maalikkojen tai ulkomaille siirtyvän nuoren tutkijan tutustuminen tutkijoiden arkeen kohdemaassaan. Olot, tavat ja lainsäädäntökin poikkeaa paljon Suomen oloista, joten lähdössä olevan tulisi valmistautua hyvin ja ennakkoon siihen mitä tuleman pitää. Aina ei kuitenkaan asioita voi arvata tai edes aavistaa, joten yllätyksiin pitää varautua.

Yllättävä kirja yllättävästä teemasta, mutta tutustumisen arvoinen kuitenkin.

Kari A. Kuure


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti