keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Jupiterin punainen pilkku on katoamassa

Jupiterin punainen pilkku on kahden erisuuntaisen
suihkuvirtauksen välissä, joista virtauksista se saa
ylläpitävän voimansa. Punaisen pilkun koko on
kuitenkin pienentymässä ja luultavasti se tulee
katoamaan muutaman vuosikymmenen kuluessa.
Kuva NASA, ESA, and A. Simon
(Goddard Space Flight Center).
Kaikki tähtiharrastajat tietävät Jupiterin punaisen pilkun (GRS)[1], useimmat meistä ovat nähneet sen omin silmin kaukoputkella. Tähtiharrastajat tietävät myös, että pilkun havaitsi ensimmäisen Galileo Galilei[2]. Näin ollen pilkulla on ikää ainakin 400 vuotta. Maapallolla pitkäikäisin myrsky on kestänyt (hurrikaani[3] John, elokuussa 1994)[5] vain 31 vuorokautta.

Viime vuosikymmeninä punaisen pilkun koko on huomattavasti pienentynyt[4]. Yli sata vuotta sitten 1800-luvulla pilkun halkaisija pituuspiirin suunnassa oli noin 56 000 km (30 astetta Jupiterin koordinaatistossa). Voyager 2 luotaimen vuonna 1979 ottamista kuvista voitiin laskea punaisen pilkun kooksi noin puolet aikaisemmasta. Tällä hetkellä Jupiterin kiertoradalla oleva Juno-luotaimen ottamista kuvista voidaan laskea pilkun pituuspiirin suuntainen halkaisija, joka on vain 13 astetta eli noin 16 000 km.

Näyttää siis siltä, että punainen pilkku olisi katoamassa. Milloin tämä tapahtuisi, on vaikea ennakoida? Neljässä vuosikymmenessä pilkun koko on puolittunut, joten lineaarinen ennuste kertoisi pilkun katoavan parissa vuosikymmenessä. 

Katoaminen ei kuitenkaan välttämättä noudata lineaarista aikajanaa, vaan riittävän pieneksi pienentynyt pilkku voi kadota hyvinkin nopeasti. Riittävän pieneksi kutistunut pilkku voi myös sulautua toisten vastaavien myrskypyörteiden kanssa, joten pilkun lopullinen katoaminen voi viedä aikaa vielä hyvin pitkään.

Huomautukset

[1] Lyhenne GRS tulee englanninkielisistä sanoista Great Red Spot.


[3] Hurrikaanin virallinen nimitys on trooppinen hirmumyrsky, joilla on erilaisia nimityksiä eri merialueilla. Hurrikaaninimitystä käytetään Pohjois-Atlantilla ja Tyynenmeren itäosassa. Taifuuni nimitys myrskyille on Tyynenmeren länsiosassa. Trooppinen sykloni on käytössä Intian valtamerellä ja Tyynenmeren lounaisosassa. Katso lisätietoja https://fi.wikipedia.org/wiki/Trooppinen_hirmumyrsky





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti